top of page

Acerca de

Homepage  >  Travel stories 

De beste tijd om Marokko te bezoeken

Bio-headshot.png
Mar 11, 2024 • 5 min lezen

De beste tijd om naar Marokko te gaan hangt af van je plannen wanneer je hier aankomt © Peter Adams / Getty Images

Het volledige verhaal

M

arokko is het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming, maar de ideale tijd om het land te bezoeken hangt af van je interesses en vakantievoorkeuren.

Van oktober tot april trekt het zachte weer veel reizigers van het noordelijk halfrond aan die een toevluchtsoord zoeken voor de lange winters in Europa of Noord-Amerika. Tijdens de rest van het jaar, vooral in juli en augustus langs de kust, Marokko bruist van lokale toeristen en internationale bezoekers die genieten van pakketaanbiedingen, muziekfestivals, en activiteiten zoals surfen,kiteboarden, en wandelen.Of je nu wordt aangetrokken door de zon, surfen, windsporten, outdooravonturen, lokale festivals of de levendige cultuur, deze gids helpt je de beste tijden te bepalen om Marokko te bezoeken.

September is de beste maand voor mooi weer en minder drukte

Na de zomervakantie in augustus hervatten binnen- en buitenlandse reizigers hun school- en werkactiviteiten, waardoor september een ideale periode is voor een bezoek. Het klimaat is dan warm met lange, zonnige dagen, aangenaam warm water en kalme stranden. Bovendien is het een perfect moment om culturele attracties te ontdekken in kustplaatsen zoals Essaouira, Rabat, Casablanca, Tetouan en Tanger. In het binnenland kunnen steden als Marrakech en de omliggende gebieden nog steeds vrij warm zijn in september.

deserts trip with camels

Vermijd de hete zomer en koele winter om optimaal van Marrakech te genieten / Getty Images

September tot november en maart tot mei zijn de beste maanden om te wandelen en Marrakech te bezoeken.

Voor zonnige dagen en temperaturen die niet te warm of te koud zijn, bezoek Marrakech in de lente (maart tot mei) of de herfst (september tot november). Vermijd de zomermaanden juni tot augustus, tenzij je een liefdesverhouding hebt met airconditioning en 38°C (100°F) hitte; van december tot februari kunnen de nachten koud zijn, vooral in riads (binnenplaatsen) zonder centrale verwarming.

Tijdens mei en oktober kun je comfortabel reizen naar het deel van de Sahara-woestijn in Marokko. Verwacht dat de meeste woestijnkampen gesloten zijn van juni tot augustus vanwege de overmatige hitte. Daarentegen zijn de dagen korter tijdens de wintermaanden van december tot februari, en de nachten en vroege ochtenden kunnen ijskoud zijn, vooral als je onder canvas slaapt. Zandstormen komen voor van januari tot mei, maar Saharawi’s zijn gewend aan deze stormen; volg hun voorbeeld door een Tuareg-sjaal te dragen om je gezicht te beschermen tegen het zand en de zon.

De High Atlas-regio is het hele jaar door een wandelbestemming, maar het weer is het mildst van april tot juni en van september tot november, wat ideale trekkingomstandigheden creëert voor alle fitnessniveaus. Als je in mei op bezoek gaat, zie je de M’Goun-vallei tot leven komen tijdens het Festival des Roses. Als je liever op lagere hoogtes trekt, overweeg dan een bezoek aan het Anti-Atlasgebergte in het voorjaar. Dit seizoen staat in het teken van wilde bloemen, lente-bloesems in de bomen en rustige wandelpaden. Een jaarlijks amandelbloesemfestival vindt plaats in Tafraoute in februari of maart, afhankelijk van wanneer de bomen bloeien en de oogst plaatsvindt.

De milde lente en herfst zijn ook de beste tijden om trekvogels te zien. De beste plek om vogels te spotten aan de kust is Oualidia; de rustige lagune is een toevluchtsoord voor inheemse en trekvogelsoorten. Het Souss-Massa National Park trekt ook trekvogels aan, die hier in grote aantallen samenkomen voor of na hun Atlantische overtochten.

GettyRF172613883.png

Een surfer op het strand bij zonsondergang in Taghazout © mgs / Getty Images

December tot februari is het seizoen voor feesten, surfen en skiën

Het weer kan koud en nat zijn van december tot februari, vooral in het noorden, maar de winter is een uitstekende tijd om de stad en de cultuur te verkennen. In Marrakech en andere plaatsen die populair zijn bij buitenlandse inwoners en bezoekende reizigers, kun je tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie genieten van grootse festiviteiten. De accommodatieprijzen stijgen echter aanzienlijk tijdens de piekvakanties van 22 december tot 7 januari. Yennayer, het Amazigh Nieuwjaar, valt in de eerste week van januari, dus er kunnen ook wat lokale festiviteiten zijn in deze periode. In de strenge winter zijn de toppen van de Hoge Atlas bedekt met sneeuw - perfect voor degenen die liever naar beneden skiën dan bergen beklimmen.

 

De sneeuw kan gevaarlijke rijomstandigheden creëren op afgelegen wegen en sommige routes zullen worden afgesloten, maar de belangrijkste skigebieden - Oukaimeden en Ifrane - zijn toegankelijk en skiën zal een leuke toevoeging zijn aan je Noord-Afrikaanse avontuur.In de winter is de Atlantische deining het meest constant aan de Marokkaanse kust. In december tot februari zijn de golven het grootst en trekken surfers massaal naar Taghazout, Mirleft, Sidi Ifni en andere spots langs de Marokkaanse westkust.

 

Taghazout is een levendig centrum voor surfcultuur en organiseert een jaarlijkse surfbeurs in oktober en internationale wedstrijden zoals de World Surf League in januari en februari.

GettyImages-177271202 (1).png

De zomer is de tijd voor muziekfestivals in Marokko @ zzzz76/GettyImages

Juni tot september is de beste tijd voor festivals en kitesurfen

De lange zomerdagen en -nachten in Marokko zijn ideaal voor muziekevenementen in de buitenlucht, waar bands en muzikanten de zalen in het hele land vullen. Topfestivals om naar uit te kijken zijn onder andere het Fez Festival of World Sacred Music (data variëren van juni tot september), Essaouira's Gnaoua World Music Festival in juni, de Asilah Festival in juli en oktober en Casablanca's Jazzablanca in juni.

Tijdens juli en augustus kunnen de binnenlandse temperaturen oplopen tot meer dan 38°C (100°F), maar aan de Atlantische kust houden verkoelende briesjes en mistige nevel de temperaturen rond de 27°C (80°F). Agadir, Dakhla en Essaouira zijn bijzonder populair bij binnenlandse reizigers in augustus, dankzij de lange zonnige dagen en stranden met strandwachten. Hoewel de Marokkaanse zon krachtig is, zijn strandparasols en overdekte buitenzitplaatsen gemakkelijk te vinden, en de oceaan is kalmer en warmer – perfect om te zwemmen, te peddelen en te suppen. De rustigere golven van juni tot november zijn ideaal voor beginnende en gevorderde surfers.

Kitesurfen en windsurfen zijn het hele jaar door mogelijk op verschillende vlakke waterplekken in Essaouira en Dakhla, dankzij consistente passaatwinden vanuit de Atlantische Oceaan. Maar van april tot september brengen betrouwbare hoge winden dankzij het thermische effect langs de Marokkaanse kust. Aan het einde van september wordt in Dakhla een jaarlijkse internationale kitesurfwedstrijd gehouden, waar deelnemers en toeschouwers van over de hele wereld samenkomen.

n0m6fhlzkb6bgt0tdapq.jpeg

Ervaar Marokko zonder de drukte tijdens de Ramadan

Überprüfen Sie die Daten für Ramadan, den muslimischen Fastenmonat. diese ändern sich jedes Jahr. Dieses wichtige jährliche Festival ist eine ruhige und spirituelle Zeit, um Marokko zu erleben. Obwohl viele Gastronomiebetriebe tagsüber geschlossen haben, finden Sie in den Hotels immer noch Restaurants.

Let’s Work Together

Get in touch so we can start working together.

Thanks for submitting!
bottom of page